De Tre Principper

De Tre Principper, er en indsigtsbaseret forståelse, af hvordan alle menneskers sind fungerer. Vores sind har altid virket sådan og gør det, uanset om vi kender til forståelsen det eller ej. Helt på samme måde som tyngdekraften er upåvirket af vores viden om den.

Forståelsen peger på, at vi allerede har, hvad vi har brug for, for at opleve mental sundhed, glæde og kærlighed.

Forståelsen giver vished om at vi alle har medfødt mental sundhed, også selv om vi kan opleve at det ikke føles sådan. Vi kan simpelthen ikke mentalt gå i stykker, og vi kan ikke få ar på sjælen. Det er da hjælpsomt og håbefuldt.

For de fleste ser det ud som om vi oplever det der sker omkring os – fx den situation vi befinder os i. Men vores oplevelse kommer altid kun fra, hvad vi tænker om det, der sker omkring os. Vi tror, at vi opfatter virkeligheden præcis som den er. Men vi overser det faktum, at alt som vi oplever først er blevet filtreret gennem vores eget tanke-filter. Vi oplever derfor ikke virkeligheden som den er – men som vi tænker den er. 

Med andre ord, lever vi i en tankeskabt virkelighed, som skabes øjeblik for øjeblik, gennem vores egne tanker. Vi kan derfor ikke opleve noget, vi ikke selv har tænkt.

I 1973 havde Sydney Banks, en helt almindelig mand, med en 9. klasses eksamen, en spontan oplevelse. Her oplevede han de tre formløse principper: Livskraft, Bevidsthed og Tanke.

Lad os se mere på De Tre Principper her:

Princippet tanke er evnen til at tænke hvad som helst. Uden tanker, ville vi aldrig opleve noget, tanker skaber vores virkelighed. Tanker og følelser er lavet af det samme, den ene er ikke mere vigtig end den anden. Situationer kan ikke give os en følelse, vi føler kun, vores egne tanker om det der sker. Det føles fx ikke på nogen bestemt måde at: blive fyret, blive gravid eller få blomster.

Bevidsthed er det, der gør at vi kan opleve vores tanker. Bevidsthed er det lærred, vi med vores tanker, maler vores virkelighed på – øjeblik for øjeblik.  Lige meget hvad vi maler, kan lærred aldrig gå i stykker. Sagt på en anden måde, uanset hvor dårligt vi har det, så er vores mentale sundhed altid intakt– lige under vores tanker. Vi kan bare ikke altid se det i situationen.

Livskraften lever os, og vil altid søge mod at trives. Det kan beskrives som når vi holder en badebold under vandet, det kræver kræfter at holde den nede, og når vi slipper den, søger den automatisk opad. Nogle kalder også livskraften for sund fornuft, intuition eller natur. Livskraften vil altid guide os mod at have det godt. Når vi lader os guide af livskraften, vil vi opleve mere ro og lethed i vores hverdag.

Hvis du er nysgerrig på at læse mere om De Tre Principper, kan jeg varmt anbefale dig at læse eller lytte til bogen ”Dit Selvhelbredende Sind” skrevet at den danske psykolog Marie Louise Holland.